Net echt

16-11-2024

"Genieten met vrienden", staat bij een foto van een prachtig opgediende maaltijd met tags* naar de mensen die er op dat moment zelf gewoon bij zitten. "Drankjes doen met de liefste", staat bij een foto van de Martini Pornstar* die momenteel op elke drankkaart bovenaan staat voor de hoofdprijs. "Knalle als een malle", staat bij een samenvatting van afgelegde kilometers en verbrande calorieën. Een kleine grip uit Instagram status updates, afgewisseld door reclames met flink bewerkte foto's van vrouwen en mannen die niet bestaan, een verdienmodel voor onzekerheid en de illusie tot perfectie. Het is alsof we ons meer zorgen maken over hoe onze levens er uitzien, dan hoe onze levens voelen. Jeweetwel. Voor jouzelf.

We vinden het allemaal doodnormaal: elke gelegenheid, activiteit, maaltijd, knipbeurt, sportsessie... Alles wordt op Social Media vastgelegd met mooie tekstjes, filters en muziekjes. Ik kan er ook echt plezier aan beleven om foto compilaties te maken van mijn zoontje en er een toepasselijk liedje achter te zetten, of herinneringen te delen van hoe het toen ook alweer was. En als ik een nieuwe ontdekking voor de oren doe, kan ik dat meestal ook niet voor me houden. Zal de kinderloze en muziekloze medemens vast wel eens de neus uitkomen.

Jaren geleden verwijderde ik mijn Facebook account omdat ik het daar zat was. Ik heb het geen seconde gemist. Instagram vind ik een stuk positiever, ik heb een hele tijd advertenties geblokt om te voorkomen dat mijn algoritme weer werd vertroebeld tot niveau goudvis. Met een resultaat van veel muziek, humor (ode aan LavieSanne, Lorentia, Vera en Fleur) en leuke recepten. Maar ook op Instagram ontkom je natuurlijk niet aan "picture perfect". Want waarom moet alles zo naar de buitenwereld worden geshowd? Als je met die goede vrienden zit te genieten, zijn jullie samen toch al getuige van dat moment? Als je drankjes doet met wat jij als "de liefste" beschouwd, is dat toch al een gewonnen loterij? En als je voor jezelf doelen najaagt om fitter te worden, doe je dat toch voor jezelf? Of toch niet?

Het is bewezen: de reden achter de behoefte om voortdurend je hele netwerk te laten zien waar je mee bezig bent, is verslaving of het compenseren van een leegte. Als jij iets volledig vanuit intrinsieke motivatie doet (puur voor jouzelf, vanuit jouzelf), doet het er niet toe dat anderen op de hoogte zijn. We zijn er alleen wel collectief aan gaan wennen dat het normaal is om alles en iedereen op de hoogte te houden. Aangezien deze updates zelden de negatieve zaken tonen die het leven met zich meebrengt, geeft het een zwaar vertekend beeld. We maken ons zorgen om onze kinderen en de jongeren die in zak en as zitten wanneer ze constant worden blootgesteld aan picture perfect (met alle gevolgen van dien), maar wat voor voorbeeld geven we eigenlijk zelf? Algoritmes en verdienmodellen achter dat eindeloze gescroll door socials proberen we te vergeten. Jij weet het, ik weet het. Doen we lekker niks mee. Het volgende onmisbare, te dure product uit China ligt alweer in je boodschappenmandje.

Je kunt jezelf nog redden. Laat ik gratis en ongevraagd een advies geven. De volgende keer dat je weer die behoefte voelt opkomen om je hele netwerk te laten zien dat je wederom aan een Martini zit of voor een berg staat, leg je telefoon dan neer en kijk eens om je heen. Gun jezelf wat gespreksstof over de laatste ongekende sportsessie, wanneer je die opgehypte matcha latte* gaat drinken met een vriendin. Vertel haar meteen even dat je blij met haar bent. Daar zijn geen tags voor nodig. En een foto van die latte hoef je niet te maken, hoor. We weten hoe die eruitziet. Tot in detail.

/ Smoon


* Voor de te prijzen leek onder ons: een tag is een linkje naar het profiel van de persoon die je benoemt.

** Martini Pornstar: een zwaar overgewaardeerde, mierzoete cocktail die ook nog eens een vermogen kost. Tien euro dus.

*** Matcha latte: een drankje van water, melk, matchapoeder en honing. Matcha is een soort groene thee. Mensen staan ervoor in de rij omdat, jawel, socials ermee volstaan. Het smaakt naar sloot.

© 2018 S!mone. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin